Nya intressen

Efter att jag blivit med bebis vaknade jag plötsligt upp en dag och fantiserade om vilka olika maträtter jag skulle kocka i veckan som kommer. Det har aldrig hänt sig förut. Villigt tog jag över den förut hatade veckohandlingen vid Prisma och botaniserar nuförtiden bland hyllorna som värsta gourmanden.

Jag har återupptäckt halloumin som fantastiskt tillägg i sallader. Nuförtiden finns den dessutom även som ekologisk – det ekologiska utbudet överlag är ganska bra vid Prisma.

Från att senast ha gjort hemlagad pizza i högstadiet har jag utvecklats till en pizzamästare, som gladeligen slänger ihop två olika pizzor varje veckoslut. Först var det lite drygt att arbeta ut degen, men efter att jag införskaffade en kavel underlättade detta arbetsmoment avsevärt..! Framförallt är min rökt kassler-getost pizza värt att nämna här.

Med självförtroendet på topp i köket tänkte jag igår lite nonchalant svänga ihop några semlor. Tog fram Marthas kokbok och alla ingredienser – som nuförtiden finns i mina lådor och inte bara på butikshyllan – och började baka.

Någonting hände under processens gång och mina semlor blev så fruktansvärt hårda och tunga. Efter att ha skrattat så tårarna rann över hur fula dessa brödklimpar var, så ställde jag ändå in dem i ugnen.

Receptet fick jag av Runa Melander, men goda råd hade verkligen suttit fint.

Sambon åt dock med god aptit, men jag tror kanske det var mest för att vara snäll. Efter att ha konsulterat x antal människor som faktiskt brukar baka, vet jag dock varför mina bröd mest påminde om guldtackor (viktmässigt), och kommer att försöka på nytt inom en nära framtid. Pizzamästaren lät sig inte nedslås av detta lilla missöde!

T.

Posted in Mat för kroppen | Tagged , | Leave a comment

En påsklördag med påskharen

I vårt sällskap idag hade vi en påskhare som var så kär, så kär att det enligt egen utsago kom hjärtan från hans ögon. “Mamma, vet du hur kär jag är i Anna Puu? Jag är så kär att mina ögon blir som hjärtan och det kommer små hjärtan flygande ur dem!”. 

Påskharen lät dock inte kärleken stå i vägen för dagens viktigaste uppgift – att dela ut de tre påskbreven han med stor möda ritade på fem minuter för två dagar sedan.

Lite ställd blev han när andra före honom tydligen hade sjungit.

Färden fortsatte och alla påskbreven blev utdelade.

Sedan skördade påskharen frukten av dagens insats.

Alla var dock inte nöjda och belåtna, utan man kunde ana en slöja av besvikelse som skuggade den yngstes sköna anletsdrag. Kanske påskmåltiden inte var till tillfredsställelse, eller så kanske någon svängde honom för hastigt bort från något intressant mönster på väggen, men han somnade dock ganska snabbt efter denna känslosvallning. Glad påsk!

T.

Posted in Femåringen, Vardagliga saker | Tagged , | Leave a comment

Tiden som rann iväg

Livet som hemma-mamma med bebis känns definitivt mer bekvämt den här gången. Det beror förmodligen delvis på att omställningen inte är så stor med andra barnet – man har ju redan någon som man försöker hålla vid liv varje dag, liksom, plus relativt enkel bebis (=sover gott de flesta nätter), samt att det är sista chansen att få ha första barnet hemma i större utsträckning innan höstens förskolestart utgör början på ett livslångt schema med tider att hålla de flesta vardagsmorgnar.

Men alltså hur är det möjligt att vissa dagar tar slut innan man uträttat en enda vettig grej? Aldrig tidigare har tiden runnit iväg i en sådan fart! En planerar exempelvis att göra någonting som innebär att bebis, barn och en själv ska utfodras och kläs på innan kl tolv, och om allt går som det ska så kanske man kommit sig utanför dörren två-tre timmar senare än planerat och vips blev det kväll och man är iallafall nöjd över att man orkade byta body på bebis, samt att man bara tappade tålamodet två gånger med det större barnet.

Och på det viset gick de första åtta veckorna med Mios lillebror.

T. 

Posted in Allmänna iakttagelser, Bebis nr 2, Vardagliga saker | Leave a comment

Nya rum

Ungefär en månad innan bebisen dök upp, så förberedde vi genom att plocka ihop Mios gamla pinnsäng och installerade den så att bebisen skulle vara inom bekvämt räckhåll sedan när den behagade anlända. Stora barnet blev glad över ommöblerandet, eftersom pinnsängen råkade vara just lika lång som han är. Detta lyckliga sammanträffande ledde till att jag fick en snart 6-årig bebis som nattgäst i pinnsängen, som sedan efter babyns ankomst byttes ut mot Mios egen säng, för att ingen skulle känna sig åsidosatt. Pinnsängen stod tom och fräsch i hans rum, och fyra pers plus katten och hunden sov gott alla tillsammans i ett sovrum som i princip bestod av 3 m säng och minimalt med golvyta.

Två månader senare fick jag nog och mutade motiverade Mio med att sedan när han flyttar tillbaka i sitt eget rum så får han min gamla laptop. Han hann inte ens blinka innan han i själ och hjärta redan hade lämnat min sida nattetid, för att bo – inte bara i eget rum – utan i storebror-rummet lite längre bort.

Som extra motivationsfaktor skippade vi gästrummet och gjorde istället ett lek- och spelrum utav Mios gamla rum. Som utav en händelse kan man även se på Netflix där.

Som utav en händelse finns det också bara en fåtölj där med mitt namn på.

T.

Posted in Femåringen, Hus och hem | Tagged | Leave a comment

Nya bebisen

En torsdag i februari, fyra dagar efter beräknat förlossningsdatum, när jag och Mio i allsköns ro hade varit till stallet och skött stallsbestyren, åkt via Såka för att hälsa på min moder och fader, och sedan ännu svängt förbi Suomalainen kirjakauppa för att köpa något pyssel åt Mio, så blev det plötsligt dags att börja föda – innan Mio ens hade byggt sitt papp-skelett klart!

En sådan här perfekt liten avkomma dök upp 17.2.2017 kl. 17.01. Dendär ynka minuten som hade utgjort skillnaden mellan sensation och “nästan” kommer att förfölja mig för alltid.

Mio kom med sin pappa för att besiktiga lillebror dagen därpå. En viss besvikelse gick inte riktigt att dölja: ” – Hur kan bebisen vara så liten när din mage var så stor, mamma?” och vi väntar redan med spänning på när bebisen börjar krypa. En stolt storebror var det ändå som lämnade sjukhuset, och den långa väntan var äntligen över.

Några dagar senare lämnade även bebisen sjukhuset, och livet som tvåbarnsmamma började.

T.

Posted in Bebis nr 2 | Tagged , , | Leave a comment

Hello!

Hello, it’s me! I was wondering if after all these years you’d like to meet? To go over everything?

Jaa, jag hade då tänkt börja blogga igen. Så att det så. Tjingeling på er, sådär tre-fyra år senare! Känns ju kanske lite ansträngt detta första inlägg. Men riktigt snart kan vi fortsätta som om ingenting hade hänt.

Hello, how are you? It’s so typical of me to talk about myself, I’m sorry. I hope that you’re well!

T. 

Posted in Allmänna iakttagelser | Leave a comment

Vad är det där för Crocs?

Mio hämtades av mommo och moffa från dagis idag då jag och Jonatan var i Jakobstad i arbetets tecken.

20140523-000033-33992.jpg

När vi kom hem, efter att jag hämtat Mio från Såka, blev barnet lite konfunderat när han såg mina skor.

Vad är det där för några Crocs du har, mamma? Och varför är det en bit bort här uppe?

Hoppas att det tjugohövdade middagssällskapet jag just varit med inte funderat på samma sak.

T.

Posted in Allmänna iakttagelser, Tvååringen. | Tagged , , | Leave a comment

Lunch och inredningstips

20140521-165710-61030706.jpg

För cirka två månader sedan kom jag på en grej som avsevärt underlättade livet för alla i vårt hushåll. Jag jämförde en färgkarta med Baloos päls och sedan målade vi vårt vita trägolv med vald färg. Alltså svart. Så mitt tips till alla hundägare: matcha golvet med färgen på er hund så behöver ni inte dammsuga upp fälld päls från golvet två gånger per dag!!! Och de familjemedlemmar som är mindre neurotiska när det kommer till städning, får leva i en avsevärt mer fridfull hemmamiljö. Tadaa, ni kan tacka mig senare.

T.

Posted in Allmänna iakttagelser, Mat för kroppen, Tips från coachen | Tagged , , , , | Leave a comment

Grönt är skönt

20140520-181123.jpg

Där ute blev det sommar på riktigt. Det grönskade till och brorsdottern som skulle vara några nätter fick akut pollenallergi, som förvärrades av våra djur, och åkte hem. Mio är naken igen och alla fönster är oppe.

Barnet och jag ligger i soffan med varsin iPad. Det känns mera okej att skapa sig en stund av lugn och ro genom digitala tidsfördriv åt lillsnorren, efter att vi fastslagit en lång cykeltur lite senare. Jag kompenserar mina brister som Internetsurfande förälder genom att utlova hundraprocentig kvalitetstid som friskusmamma om en l i t e n stund.

– Det här är inte alls något hemskt, säger Mio vid val av Youtube-video. Dags att ingripa.

T.

Posted in Brudskär-Morsiussaari, Tvååringen., Vardagliga saker | Tagged , , | Leave a comment

Vårens första åskväder

Som utlovat åskade det ikväll. Lite märkligt med blixt och dunder när träden endast har små mössöron. Gräsmattan har dock blivit grön på två dagar, känns det som.

20140520-084253.jpg

Jonatan och Mio satt ute på terassen och tittade på ovädret – med ett täcke att gömma sig under ibland. Jag låtsades att jag blev tvungen att gå in och äta när det dundrade som mest.

Det tar ju några gånger innan man byggd upp en ordentlig bullerresistans.

T.

Posted in Brudskär-Morsiussaari, Djur och natur, Tvååringen. | Tagged , , | Leave a comment

Sköna veckoslut

Igen är ett perfekt veckoslut snart till ända. Kontrasten mellan vardagarna med tidtabeller, väckning och obligationer blir alltid så tydlig på söndagkväll. Fast inte nödvändigtvis på ett dåligt sätt.

Det här veckslutet har mestadels tillbringats i stallet med en av mina favoritpersoner som bor alldeles för långt borta i huvudstaden. Det är så befriande med de där människorna som känner en utan och innan och oftast ser saker och ting på samma sätt som en själv. Vi hade tjejkväll ute på terassen på fredagkväll, svägerskorna var med, och jag kände att sommaren kommer även i år. Satt alldeles för länge uppe, det hann mörkna och ljusna, men sommarkänslan var så påtaglig och sällskapet så roligt att det bara var skönt att vältra sig i tröttheten nästa dag.

Mio är naken och har ätit i två timmar. Också ett söndagskvällstecken.

T.

Posted in Uncategorized | 2 Comments

Vapp på villan!

DSC_9454

Som många tidigare år invigde vi övernattningssäsongen på föräldrarnas villa i Lepplax. Denhär gången fick det lilla barnet vara med också.

DSC_9463

Villan är rejält upprustad, så det kändes ganska lyxigt att vara där. Det har kommit till två sovrum, varav det känns lite som att åka färja i det ena, eftersom man bara ser vatten när man ligger i sängen och tittar ut.

DSC_9472

Baloo blev lite stött över att inte få ligga i den nya soffan utan hundtäcke under, så hon klämde upp sig i korgstolen istället.

DSC_9479

Jonatan och Mio hade inga problem över att sitta på hundtäcket.

DSC_9480

Det var kvällsbus, morgonbus och dagsbus.

DSC_9482

Och fiske.DSC_9483

På villan blir det lätt så att man struntar i skorna. Speciellt efter att man vadat i vatten med dom…

DSC_9501

Vi badade bastu båda kvällarna.

DSC_9513

Alla sprang inte nakna omkring hela tiden.

DSC_9519

Det lilla barnet påstod att han inte alls kissade i vattentunnan, men hans min vittnade om annat.

DSC_9537

Ballis tog sin plats kring bordet.

DSC_9558

Och så hade vi ju också lilla bebisen med Malena där på plats den andra natten.

DSC_9560

I gästboken kan man läsa tillbaka till början av 2000-talet, hahahahaahah, sa jag bara!

DSC_9566

Vi hade så fullt i bilen på väg hem att Baloo fick sitta i min famn i framsätet. Denna allvarliga min förorsakades av katten här nedan.

DSC_9567

Domino svängde sig om i slow motion med den där minen djur har när de ser ut att tro att om jag gör detta riktigt försiktigt så ser ingen mig. Fantastiskt skön långhelg, mera sånt åt folket!

T.

Posted in Mat för själen | Tagged , , | Leave a comment

På ridplan i Stall Cankus

Filmat av Ciin.

T.

Posted in Djur och natur, Fotografering, Rörliga bilder | Tagged , , , , | Leave a comment