Category Archives: Femåringen

Vårfest vid Köukar

I tisdags var vi på Trivselvråns vårfest vid Köukar sportstuga. Sköna Clara (klädbutik) råkar ligga där bredvid så jag har bara varit där i helt andra ärenden än på grund av mitt brinnande sportintresse.

En svinkall vind rådde, och mössan som jag trodde jag packat ner någonstans var inte alls där den borde. Tack och lov fick barnet inte öronvärk. Dagisbarnen uppträdde med sång som sig bör, och sedan var det någon form av frågesportorientering.

Mio träffade en kär vän som redan är i förskolan, så det var sådan fart på ungarna att man blev trött bara av att titta på dem.

Sista dagisfesten på en tid var det iallafall. Mio har bara två dagar kvar i dagis innan sommarlovet börjar. Nu väntar vi bara på att vädret hinner ikapp.

T.

Posted in Femåringen | Tagged , , | Leave a comment

Hänt i veckan

Lill-typen här fann sina händer för några dagar sedan när han låg på skötbordet i allsköns ro och lät någon annan ta hand om hans avföring. Plötsligt dök händerna opp i hans synfält, och han var den mest överraskade bebisen genom tiderna.

Jag har också fotat för ett roligt projekt, det var naket och det var kallt. Tack och lov fick fotografen ha kläderna på iallafall.

Hjärnan bakom projektet, Heidi, hittas bland annat på EcoSalon RUSKA i Jakobstad. Hon gör till och med hennatatueringar.

Idag var dagen som storebror på eget initiativ började leka med lillebror. Det var ganska mysigt för mammahjärtat.

Baloo har chillat. Det är det hon är bäst på.

Ikväll kom jag sent hem från stallet. Hungrig som jag var svängde jag ihop en sen middag (i Frankrike äter de också middag runt 21-22-tiden, sådetså), jag bara mmmmm så snaskar vi till blomkålen och broccolin till en liten puré a la Pizzamästaren, och på den grekiska salladen slingrar vi lite hemmagjord kastiké, som de säger på finska.

Jag noterar också att texten flyter mycket bättre efter att jag tömt vinglaset på bilden ovan. Ska sätta bakom örat till nästa gång.

T.

Also posted in Bebis nr 2, Fotografering, Mat för kroppen | Tagged , | Leave a comment

Första maj

Dagen före första maj var en vit dag. Inte i den bemärkelsen att man inte förtärde alkohol, utan allt var täckt av snö. Tror det snöade nästan hela dagen.

Nästa dag såg det lite bättre ut, och vi fick gäster redan på förmiddagen. Dessa tre ungar, en bebis och två kvinnor packade en picknickväska och åkte iväg till Meripuisto. Picknickväskan gav vi oss själva pluspoäng för; vi kände oss som riktigt duktiga mammor.

Meripuisto har förmodligen den bästa lekparken i stan. Förutöver klättergrejen här så finns där ett megasjörövarskepp med rutschkanor och grejer, plus en spindelgunga. Tyvärr brukar där oftast råda en svinkall blåst.

Väl hemkomna fick barnen titta på Netflix en stund medan El Pizzamästariano, dvs. jag, svängde ihop tre olika pizzor så där lite i förbifarten.

Mio gav full poäng för denna dag, och de pluspoängen skriver jag upp i mitt mentala mamma-poäng-block, för att i stunder som denna jämna ut dem mot minuspoängen jag får när jag är “dummaste mamma” och snart sex-åringen i ett känsloutbrott får gå ner på sitt rum och där somnar under tiden ilskan skingrar sig.

Han tajmade iallafall med bebisens sovstund, så tummen upp för det iallafall.

T.

Also posted in Mat för kroppen, Vardagliga saker | Tagged , , | Leave a comment

En påsklördag med påskharen

I vårt sällskap idag hade vi en påskhare som var så kär, så kär att det enligt egen utsago kom hjärtan från hans ögon. “Mamma, vet du hur kär jag är i Anna Puu? Jag är så kär att mina ögon blir som hjärtan och det kommer små hjärtan flygande ur dem!”. 

Påskharen lät dock inte kärleken stå i vägen för dagens viktigaste uppgift – att dela ut de tre påskbreven han med stor möda ritade på fem minuter för två dagar sedan.

Lite ställd blev han när andra före honom tydligen hade sjungit.

Färden fortsatte och alla påskbreven blev utdelade.

Sedan skördade påskharen frukten av dagens insats.

Alla var dock inte nöjda och belåtna, utan man kunde ana en slöja av besvikelse som skuggade den yngstes sköna anletsdrag. Kanske påskmåltiden inte var till tillfredsställelse, eller så kanske någon svängde honom för hastigt bort från något intressant mönster på väggen, men han somnade dock ganska snabbt efter denna känslosvallning. Glad påsk!

T.

Also posted in Vardagliga saker | Tagged , | Leave a comment

Nya rum

Ungefär en månad innan bebisen dök upp, så förberedde vi genom att plocka ihop Mios gamla pinnsäng och installerade den så att bebisen skulle vara inom bekvämt räckhåll sedan när den behagade anlända. Stora barnet blev glad över ommöblerandet, eftersom pinnsängen råkade vara just lika lång som han är. Detta lyckliga sammanträffande ledde till att jag fick en snart 6-årig bebis som nattgäst i pinnsängen, som sedan efter babyns ankomst byttes ut mot Mios egen säng, för att ingen skulle känna sig åsidosatt. Pinnsängen stod tom och fräsch i hans rum, och fyra pers plus katten och hunden sov gott alla tillsammans i ett sovrum som i princip bestod av 3 m säng och minimalt med golvyta.

Två månader senare fick jag nog och mutade motiverade Mio med att sedan när han flyttar tillbaka i sitt eget rum så får han min gamla laptop. Han hann inte ens blinka innan han i själ och hjärta redan hade lämnat min sida nattetid, för att bo – inte bara i eget rum – utan i storebror-rummet lite längre bort.

Som extra motivationsfaktor skippade vi gästrummet och gjorde istället ett lek- och spelrum utav Mios gamla rum. Som utav en händelse kan man även se på Netflix där.

Som utav en händelse finns det också bara en fåtölj där med mitt namn på.

T.

Also posted in Hus och hem | Tagged | Leave a comment