Category Archives: Mat för kroppen

Femmånadersbebisen

Den här lilla 7,75 kilos klönten blev fem månader för några dagar sedan. Han har hittat sina fötter, griper målmedvetet tag i leksaker och annat kul, så som mitt hår, till exempel.

Till skillnad från den förra bebisen jag hade, som jag gladeligen började ge smakportioner redan vid fyra månaders ålder, fick Lionel vänta en månad extra.

Han är mycket intresserad av när andra äter och man ser ju hur förväntansfull han var på den stora dagen.

Kan ju berätta att det helt klart inte var det här han hade förväntat sig.

Kokad morot är alltså hur äcklig som helst, ekologisk eller inte. Banan föll lilla Baby L mera i smaken några dagar senare.

Tygblommor är också gott.

I väntan på sådana här smakportioner får man väl hålla till godo med tygblommor.

– Blä för morot! säger Lionel.

T.

Also posted in Allmänna iakttagelser, Bebis nr 2 | Tagged , , | Leave a comment

Midsommar

Ytterligare en midsommar har tillbringats vid villan på Laxören. En av mina favoritplatser i världen, som balsam för själen att vara där.

Lionels första båttur, men absolut inte den sista.

Broder hämtade oss i sin båt, min båt har inte blivit satt i vattnet än. I och för sig är det skäl att ifrågasätta huruvida det vore säkert eller ej att föra över en bejbi i min skrangelbåt.

Vädret var skit, men humöret ganska på topp ändå. Det regnade ju inte iallafall.

Bebis sov gott i gäststugan, därav det glada fejset.

Fejset blev ännu gladare efter att den här tallriken hade tömts.

Om detta blev en selfie eller en bild på kakan står oklart, men resultatet blev säkert finemang.

Somliga är lite smidigare än andra. Skulle jag hoppa så där högt, så fick man föra mig till akuten efteråt.

Man ska hålla sig till det man är bra på, vissa hoppar högt och andra är mästare på att äta.

De här två gjorde precis detta i två och ett halvt dygn. Oklart vad exakt de gör, men någonslags soppa tror jag det var de bryggde.

Bejbi bryggde många olika soppor i sin blöja.

Han var dock inte superglad hela tiden.

Allt gott har ett slut.

På söndag packade vi ihop sakerna och ungarna och passade på att åka över i båten mellan regnskurarna.

Tack alla medresenärer för ännu en trevlig midsommar i Lepplax!

T.

Also posted in Mat för själen | Tagged , , , | Leave a comment

Hänt i veckan

Lill-typen här fann sina händer för några dagar sedan när han låg på skötbordet i allsköns ro och lät någon annan ta hand om hans avföring. Plötsligt dök händerna opp i hans synfält, och han var den mest överraskade bebisen genom tiderna.

Jag har också fotat för ett roligt projekt, det var naket och det var kallt. Tack och lov fick fotografen ha kläderna på iallafall.

Hjärnan bakom projektet, Heidi, hittas bland annat på EcoSalon RUSKA i Jakobstad. Hon gör till och med hennatatueringar.

Idag var dagen som storebror på eget initiativ började leka med lillebror. Det var ganska mysigt för mammahjärtat.

Baloo har chillat. Det är det hon är bäst på.

Ikväll kom jag sent hem från stallet. Hungrig som jag var svängde jag ihop en sen middag (i Frankrike äter de också middag runt 21-22-tiden, sådetså), jag bara mmmmm så snaskar vi till blomkålen och broccolin till en liten puré a la Pizzamästaren, och på den grekiska salladen slingrar vi lite hemmagjord kastiké, som de säger på finska.

Jag noterar också att texten flyter mycket bättre efter att jag tömt vinglaset på bilden ovan. Ska sätta bakom örat till nästa gång.

T.

Also posted in Bebis nr 2, Femåringen, Fotografering | Tagged , | Leave a comment

Första maj

Dagen före första maj var en vit dag. Inte i den bemärkelsen att man inte förtärde alkohol, utan allt var täckt av snö. Tror det snöade nästan hela dagen.

Nästa dag såg det lite bättre ut, och vi fick gäster redan på förmiddagen. Dessa tre ungar, en bebis och två kvinnor packade en picknickväska och åkte iväg till Meripuisto. Picknickväskan gav vi oss själva pluspoäng för; vi kände oss som riktigt duktiga mammor.

Meripuisto har förmodligen den bästa lekparken i stan. Förutöver klättergrejen här så finns där ett megasjörövarskepp med rutschkanor och grejer, plus en spindelgunga. Tyvärr brukar där oftast råda en svinkall blåst.

Väl hemkomna fick barnen titta på Netflix en stund medan El Pizzamästariano, dvs. jag, svängde ihop tre olika pizzor så där lite i förbifarten.

Mio gav full poäng för denna dag, och de pluspoängen skriver jag upp i mitt mentala mamma-poäng-block, för att i stunder som denna jämna ut dem mot minuspoängen jag får när jag är “dummaste mamma” och snart sex-åringen i ett känsloutbrott får gå ner på sitt rum och där somnar under tiden ilskan skingrar sig.

Han tajmade iallafall med bebisens sovstund, så tummen upp för det iallafall.

T.

Also posted in Femåringen, Vardagliga saker | Tagged , , | Leave a comment

Födelsedagsfest

Mitt lilla gudbarn firades igår. Det är 17 år sedan jag träffade henne för första gången i en lägenhet i Jakobstad, själv 17 år gammal då och förälskad i en bebis för första gången någonsin.

Bebisarna har blivit flera sedan dess, men nog är det någonting speciellt med den första.

Mio ger tummen upp åt kusinerna, han älskar födelsedagsfesterna i Såka. Ännu mera älskar han sina egna födelsedagsfester, och om en månad är det dags!

Vi gick inte direkt hungriga därifrån.

Lionel vaknade och gick som ett vandringspris från famn till famn. Morbrodern avstod dock efter att bebisen fick läckage.

Dessa små fjantar kunde nog förse hela Såka med energi om man på något vis bara kunde utvinna den.

Ljuddämpare för barn under skolåldern vore också hot stuff just nu, finns det någon nätbutik som säljer, månne?

T.

Also posted in Hot stuff | Tagged , | Leave a comment

Nya intressen

Efter att jag blivit med bebis vaknade jag plötsligt upp en dag och fantiserade om vilka olika maträtter jag skulle kocka i veckan som kommer. Det har aldrig hänt sig förut. Villigt tog jag över den förut hatade veckohandlingen vid Prisma och botaniserar nuförtiden bland hyllorna som värsta gourmanden.

Jag har återupptäckt halloumin som fantastiskt tillägg i sallader. Nuförtiden finns den dessutom även som ekologisk – det ekologiska utbudet överlag är ganska bra vid Prisma.

Från att senast ha gjort hemlagad pizza i högstadiet har jag utvecklats till en pizzamästare, som gladeligen slänger ihop två olika pizzor varje veckoslut. Först var det lite drygt att arbeta ut degen, men efter att jag införskaffade en kavel underlättade detta arbetsmoment avsevärt..! Framförallt är min rökt kassler-getost pizza värt att nämna här.

Med självförtroendet på topp i köket tänkte jag igår lite nonchalant svänga ihop några semlor. Tog fram Marthas kokbok och alla ingredienser – som nuförtiden finns i mina lådor och inte bara på butikshyllan – och började baka.

Någonting hände under processens gång och mina semlor blev så fruktansvärt hårda och tunga. Efter att ha skrattat så tårarna rann över hur fula dessa brödklimpar var, så ställde jag ändå in dem i ugnen.

Receptet fick jag av Runa Melander, men goda råd hade verkligen suttit fint.

Sambon åt dock med god aptit, men jag tror kanske det var mest för att vara snäll. Efter att ha konsulterat x antal människor som faktiskt brukar baka, vet jag dock varför mina bröd mest påminde om guldtackor (viktmässigt), och kommer att försöka på nytt inom en nära framtid. Pizzamästaren lät sig inte nedslås av detta lilla missöde!

T.

Posted in Mat för kroppen | Tagged , | Leave a comment

Lunch och inredningstips

20140521-165710-61030706.jpg

För cirka två månader sedan kom jag på en grej som avsevärt underlättade livet för alla i vårt hushåll. Jag jämförde en färgkarta med Baloos päls och sedan målade vi vårt vita trägolv med vald färg. Alltså svart. Så mitt tips till alla hundägare: matcha golvet med färgen på er hund så behöver ni inte dammsuga upp fälld päls från golvet två gånger per dag!!! Och de familjemedlemmar som är mindre neurotiska när det kommer till städning, får leva i en avsevärt mer fridfull hemmamiljö. Tadaa, ni kan tacka mig senare.

T.

Also posted in Allmänna iakttagelser, Tips från coachen | Tagged , , , , | Leave a comment

Hickaröburgaren

20120508-215651.jpg

Tillåt mig presentera: Hickaröburgaren!

Jag och kocken Antti var idag till Mats och Pauliina Holmqvists ekologiska gård i Linnusperä, Karleby, för att spana in råvarorna. Vi var hemskt imponerade över vad vi såg och beslöt således att allt nötkött som serveras på Hickarö i sommar kommer att beställas därifrån.

Det känns väldigt bra, och vi är stolta över att som första restaurang i Karleby kunna erbjuda mat som stöder våra tankar kring närproducerat, ekologiskt och utvecklingsmässigt hållbart i längden.

Vi hoppas att ni också kommer att njuta lite extra av dessa glada, gräsätande kreaturen i sommar.

T.

Also posted in Hickarö, Hot stuff | 4 Comments

Mat, mat, mat

Som de flesta andra veckoslut på sistone hade vi igen gäster i helgen. Bland annat en grekisk kock befann sig på plats.

Vi bjöd på det som vi kan, det vill säga grillade abborrar.

Och han bjöd på någon smaskig potatis-fisk-paj-grej, med den obligatoriska grekiska salladen.

Mio blev potatisstärkelshög som ett hus!

Sen blev det bus för hela slanten när kusinen dök upp.

Jonatan och Wili slappnade av med lite fiske.

Och jag dammade av kameran, som tyvärr fått stå lite på sidan på sistone.

Mio började dessutom sporta hästsvans. Ganska snyggt, eller hur?

T.

Also posted in Bebisen, Brudskär-Morsiussaari | Tagged , , | Leave a comment

Hygienpass, check

20120413-161248.jpg

/glad schejj -83.

Also posted in Hickarö, Hot stuff | 1 Comment

En slags tent

20120402-145715.jpg

Har varit på Närvilägatan och avlagt alkopassprov. Var hemskt nervös över att inte svara rätt, för det är lite bråttom med saker och ting som ligger på det bordet just nu.

Jag ska ju nämligen bli krögare till sommaren.

T.

Also posted in Hot stuff | 4 Comments

Ekonördar

20120319-174756.jpg

Mio och jag var med min moder till grannstaden idag. Vi hade några punkter att beta av på vår lista, som möjligen innefattade en sväng via Camilla Norrback-outleten efter några små skor, men den viktigaste pitstopen var ändå AM Naturprodukter vid Hälsans hus.

Sakta men säkert har vi blivit nästan lite så där störande medvetna – inte bara om vad vi äter – utan om allt annat också. Vi städar utan kemikalier med kallt vatten, olivtvål och olika fiberdukar från Enjo. Till tvättmaskinen och diskmaskinen har vi ekologiska medel och nu här senast kastade jag ut alla dyra hår- och kroppsvårdsprodukter till förmån för ekologiska och organiska sådana. När det sedan också är närproducerat, som AMs produkter, så är det ännu ett stort snäpp bättre. Kanske vi får koka lite tvål  sen i sommar tillsammans med damerna som grundat företaget?

En del av AMs produkter finns vid Chaga i Karleby, och de har även ett annat finskt ekologiskt kroppsvårdsmärke, Ole Hyvä. Ekologiska diskmaskinstabletter hittas också där.

T.

Also posted in Hot stuff, Tips från coachen | 2 Comments

Köper de månne sin journalistexamen på Internet?

Nån inkompetent idiot på ÖT har skrivit en ledare om saker som han/hon tydligen inte har gjort ett uns efterforskningar i. Jag hade för mig att journalister åtminstone borde läsa på litegrann innan de skriver någonting som har lika mycket sanning som ett annat aktuellt ämne, dvs. att jultomten visst existerar.

Som väldigt påläst och aktivt engagerad inom ämnet lågkolhydratkost gör det mig himla ledsen att sådana här ledare får publiceras i en tidning som förmodligen största delen av finlandssvenskarna inom Karleby-Jakobstadsregionen prenumererar på. Skribenten, som endast pratar utifrån sina egna fördomar som är baserade på luft, ser till att även andra icke-pålästa möjligen går miste om en hälsovinst som de i sin vildaste drömmar inte ens kunde fantisera om. Bara för att hon/han tydligen anser att de vetenskapliga studier som tyder på att lågkolhydratkost gynnar hälsan är “förtida”.

Oj, eller kanske hon/han inte bemödade sig att kolla upp dessa saker innan deadline?

Bild lånad härifrån.

Edit: Plus att jag tror att ganska många faktiskt börjar äta mer grönsaker med lågkolhydratkost än de kanske gjorde tidigare.

T.

Also posted in Allmänna iakttagelser, Hot stuff | Tagged , , , | 2 Comments