Category Archives: Allmänna iakttagelser

Månaderna som gått

Lio fick börja använda hjälm när han var knappa åtta månader, för han blev så vild.

Drog sig upp på sina gelatinben och hade sådan fart på att jag tillbringade en och en halv månad genom att sitta på golvet bakom honom nästan konstant.

Hans kompis Elli är endast sju veckor yngre.

Lionel är en stor djurvän redan vid denna ringa ålder. Pekka är dock inte lika intressant som Baloo, eller ska vi säga Baloos svans. För några månader sedan kunde Baloos svans vara barnvakt flera timmar per dag. I något skede for Baloo till Brudskär, men hon fick snabbt komma tillbaka för det blev plötsligt så mycket mindre tid att göra annat när barnvakten var borta.

Sedan kom julen. Lionel borstade julgranen några gånger, men brydde sig konstigt nog inte desto mera om den.

Mio var dekoratör som vanligt.

Det var spännande tider för honom och väntan var lång.

Sedan var äntligen dagen D här. Vi firade två julaftnar förra året.

Mio var jultomte på julafton nr 1.

Julafton nr 2 nästa dag var alla som redan firat en gång lite trötta.

Men stämningen var topp ändå.

Gullet.

Kusinskaran i all sin prakt. Och Mio var inte tomte denna gång.

Mios faster Vicci fyller på nyårsafton. Vi hade en liten överraskning åt henne. Hela veckan hade hon angst, någon hade misslett henne att det kanske vankas vaksimning.

Men det var en lögn och hon var så lättad.

Hon fick en tatuering.

Några veckor senare hade en kompis till mig varit och tatuerat sig hos Casimir på Ritual Ink, och frågade sedan av Mio om han ska tatuera sig när han blir stor. Det skulle han, svaret kom utan tvekan: -“Jag ska tatuera “Vicci är bäst” i pannan!”

Sedan fyllde jag år. 35, förstår inte när jag hunnit bli så gammal? Mio och kusinen hann knappt stanna upp för en bild.

Bebisen i fadderns ömma vård.

Och Elli var på plats igen.

Elli var dock så glad över att få leka med Lio, så han grät största delen av tiden de var tillsammans eftersom han kände att hennes entusiasm var lite överväldigande.

Igår kom bebisen ur sin puppa och blev ett riktigt barn, han fyllde nämligen ett år!

Mästerbagarn som aldrig typ bakat i sitt liv, har också kommit ur sin puppa det gångna året, och svänger nuförtiden ihop hurudana fantastiska skapelser som helst. Snickerskakan med tusen olika frostings. Här skulle vara en emoji med solglasögon *cool*.

Mio och Vanessa lekte med Lionel och skrattade sig fördärvade över hans trix (eller dumhet?). Anyways, härliga stunder för mammahjärtat när även den yngsta börjar bli tillräckligt underhållande för att storebror ska orka leka med honom <3

Also posted in Bebis nr 2 | Tagged , , | Leave a comment

Femmånadersbebisen

Den här lilla 7,75 kilos klönten blev fem månader för några dagar sedan. Han har hittat sina fötter, griper målmedvetet tag i leksaker och annat kul, så som mitt hår, till exempel.

Till skillnad från den förra bebisen jag hade, som jag gladeligen började ge smakportioner redan vid fyra månaders ålder, fick Lionel vänta en månad extra.

Han är mycket intresserad av när andra äter och man ser ju hur förväntansfull han var på den stora dagen.

Kan ju berätta att det helt klart inte var det här han hade förväntat sig.

Kokad morot är alltså hur äcklig som helst, ekologisk eller inte. Banan föll lilla Baby L mera i smaken några dagar senare.

Tygblommor är också gott.

I väntan på sådana här smakportioner får man väl hålla till godo med tygblommor.

– Blä för morot! säger Lionel.

T.

Also posted in Bebis nr 2, Mat för kroppen | Tagged , , | Leave a comment

Barn-burnout

Eftersom sommaren lyser med sin frånvaro illustrerar vi detta inlägg med en semesterbild från Parga, Grekland.

Stora barnet började sitt sommarlov i onsdags, fastän det känns mera som höstlov när man tittar ut. Denna vecka har jag för första gången, sedan jag inledde moderskapsledigheten, tänkt på hur lugnt och skönt det skulle vara att få åka till jobbet om dagarna. Kombinationen 6-åring + bebis har totalt dränerat mig på energi, och tålamodet har trytit inte bara en gång per timme dag. Idag åkte Baloo och Mio till Brudskär, bebisen sover, och det är så lugnt att jag knappt vågar tro att det är sant. Hurra. Hade jag inte haft stallet att åka till om kvällarna hade jag förmodligen slitit mitt hår i något skede.

Tur att jag inte gjorde det, för jag skulle inte passa som flintskallig.

T.

Also posted in Sexåringen, Vardagliga saker | Tagged , , , | Leave a comment

En lugn dag

Ibland kommer de där dagarna då allt bara flyter på och stressnivån ligger stadigt kring noll. Hjärnan ligger sval och startklar i sin håla hela dagen när det inte finns någon som överhettat den ännu. Det händer ganska sällan.

Bebis ligger snällt och sover i soffan, han matchar underlaget i skönt grönt. Han vaknar utan skrik och gymmar snällt på i babygymmet hur länge som helst. Till och med överflödet som kläms ut i blöjan hålls i blöjan, och bodyn klarar sig utan kontaminering ända till kvällen.

I fåtöljen sitter en gravid kvinna och förgyller dagen i flera timmar tills det är dags att åka med bebisen förbi dagis efter storebror och sedan till mommos. Mommo råkar ha älgfärsbiffar, mina absoluta favoriter någonsin, i stekpannan precis när vi kommer, och kusinerna som bor grannar far ut och sparkar boll med Mio. Senare får man ett meddelande att de begagnade pinnstolarna i originaltappning jag suktat efter och bjudit på blev mina för en struntsumma.

Det är sådana dagar man drömmer om de andra dagarna när hjärnan kokar redan innan klockan blivit tolv, alla andra i huset vägrar samarbeta, vädret är skit, och tidtabellen rasade direkt från morgonen.

T.

Also posted in Hot stuff, Vardagliga saker | Leave a comment

“Hund bortges + 300 € på köpet”

Jag ser rubriken framför mig. Intressenterna skulle vara många, för 300 € är ganska mycket pengar. De skulle vara lockade, men samtidigt lite fundersamma över hurudan hund de skulle bli tvungna att omhänderta. “-Baloo är billig i drift”, skulle jag säga, “har ni bebis i familjen så klarar hon sig på kakkablöjor!” Egentligen allt som finns i roskisar intresserar henne. Kattmat är också attraktivt – eller vad som helst som finns i kattmatskålen vore kanske mer korrekt.

Kakkablöjor utgör ju en ganska stor procentandel utav avfallet i en bebisfamilj, så på det viset är det ju praktiskt med ett alternativt omhändertagande för att minska på antalet påsar man måste föra ut till soptunnan. Men self service fungerar inte riktigt, det är lite otrevligt att skrapa upp blöjsmulorna från vardagsrumsgolvet när man just kommit hem från rådgivningen med blöjanvändaren ifråga.

Baloo är mycket oförstående.

T.

Also posted in Bebis nr 2, Djur och natur | Tagged , , , , | Leave a comment

Delad vårdnad

Det här med delad vårdnad om barn och diverse husdjur har definitivt sina fördelar. Ta lilla Bejbi-Loo här som exempel. Världens finaste och snällaste lilla ärthjärna, men halleluja vad hon kan vara jobbig ibland. Framförallt hårmängden som lossar under vissa årstider – man kunde täcka och värma upp en hel by på Grönland med de mängder päls som Baloo fäller! Istället kan man då skicka vovven till Brudskär. För att inte tala om hur skönt det är att inte själv behöva dejourera med trosbyten under hela springturen.

Sedan när man haft snyggt och prydligt i huset i någon vecka, så börjar man igen sakna lilla Bejbi-Loo och bryr sig inte om rena golv längre – lagom till att den andra vårdnadshavaren håller på att få fnatt.

T.

Also posted in Djur och natur | Tagged , | Leave a comment

Tiden som rann iväg

Livet som hemma-mamma med bebis känns definitivt mer bekvämt den här gången. Det beror förmodligen delvis på att omställningen inte är så stor med andra barnet – man har ju redan någon som man försöker hålla vid liv varje dag, liksom, plus relativt enkel bebis (=sover gott de flesta nätter), samt att det är sista chansen att få ha första barnet hemma i större utsträckning innan höstens förskolestart utgör början på ett livslångt schema med tider att hålla de flesta vardagsmorgnar.

Men alltså hur är det möjligt att vissa dagar tar slut innan man uträttat en enda vettig grej? Aldrig tidigare har tiden runnit iväg i en sådan fart! En planerar exempelvis att göra någonting som innebär att bebis, barn och en själv ska utfodras och kläs på innan kl tolv, och om allt går som det ska så kanske man kommit sig utanför dörren två-tre timmar senare än planerat och vips blev det kväll och man är iallafall nöjd över att man orkade byta body på bebis, samt att man bara tappade tålamodet två gånger med det större barnet.

Och på det viset gick de första åtta veckorna med Mios lillebror.

T. 

Also posted in Bebis nr 2, Vardagliga saker | Leave a comment

Hello!

Hello, it’s me! I was wondering if after all these years you’d like to meet? To go over everything?

Jaa, jag hade då tänkt börja blogga igen. Så att det så. Tjingeling på er, sådär tre-fyra år senare! Känns ju kanske lite ansträngt detta första inlägg. Men riktigt snart kan vi fortsätta som om ingenting hade hänt.

Hello, how are you? It’s so typical of me to talk about myself, I’m sorry. I hope that you’re well!

T. 

Posted in Allmänna iakttagelser | Leave a comment

Vad är det där för Crocs?

Mio hämtades av mommo och moffa från dagis idag då jag och Jonatan var i Jakobstad i arbetets tecken.

20140523-000033-33992.jpg

När vi kom hem, efter att jag hämtat Mio från Såka, blev barnet lite konfunderat när han såg mina skor.

Vad är det där för några Crocs du har, mamma? Och varför är det en bit bort här uppe?

Hoppas att det tjugohövdade middagssällskapet jag just varit med inte funderat på samma sak.

T.

Also posted in Tvååringen. | Tagged , , | Leave a comment

Lunch och inredningstips

20140521-165710-61030706.jpg

För cirka två månader sedan kom jag på en grej som avsevärt underlättade livet för alla i vårt hushåll. Jag jämförde en färgkarta med Baloos päls och sedan målade vi vårt vita trägolv med vald färg. Alltså svart. Så mitt tips till alla hundägare: matcha golvet med färgen på er hund så behöver ni inte dammsuga upp fälld päls från golvet två gånger per dag!!! Och de familjemedlemmar som är mindre neurotiska när det kommer till städning, får leva i en avsevärt mer fridfull hemmamiljö. Tadaa, ni kan tacka mig senare.

T.

Also posted in Mat för kroppen, Tips från coachen | Tagged , , , , | Leave a comment

Då var det höst igen.

DSC_4975

Såhär såg det ut i april när det började våras på riktigt.

DSC_4007

Då var det ännu lite mörkt om kvällarna, och fastrarna var inte bara fun factories.

DSC_3676

Jag träffade Kostdoktorn och var som en tonåring på One Direction-konsert.

DSC_5301

Mio och Wili var mera lättroade och nöjde sig med lokala förmågor.

DSC_5303

Linda och Erk.

DSC_5232

Mio hittade sitt nya kall och vi har förberett oss på att göra en kassa-ko av vår son så snart vi bara får skivkontrakt.

DSC_5882

Han har ju ändå redan fyllt två.

DSC_5894

Och sköter om trädgård och annat kroppsarbete som ingen annan orkar göra.

DSC_5895

Nää, det var inte sant. Han njuter nog mest bara av glass och sånt som småbarn brukar göra.

DSC_5756

Mio hade sin första vårfest. Tricket med pannbandet hörde dock inte programmet till, utan lillkorven tog sig lite konstnärliga friheter.

DSC_5953

Vi var och hälsade på bébés under sommaren. En liten…

DSC_5681

… och en stor. Vissa förstår ju att njuta av livet.

DSC_5923

Sen var det mycket sådant här. Hickarö.

DSC_5768

Så mycket att det kändes som semester att vara hemma med magsjukt barn.

DSC_5917

Fast cookisarna vi bakade, som för övrigt var de godaste i världen, gjorde att man orkade lite bättre. Det var en som bakade och tre som åt.

DSC_5863

Mio blev av med vinterpälsen.

DSC_5963

Han föredrog dock definitivt badkaret framför havet.

DSC_5403

Jonatan grodde mustasch…

DSC_5488

… och Vicci och Mio gjorde lite modelljobb.

DSC_6408

När vi äntligen stängt vår egen restaurang, så for vi till Fäboda under hamburgermånaden för att testa på deras burgare. Kan vara att vi testade några öl också..?

DSC_6769

Mio, som är nykterist, testade en cykel. Kan hända att plastmopon känns mer säker än så länge.

DSC_6422

Nästa höjdpunkt är kusinens 3-års fest på fredagen.

DSC_6786

Fast varje dag är väl en höjdpunkt i sig. Tack och adjö, hörs väl om ett halvtår igen!

T.

Also posted in Brudskär-Morsiussaari, Tvååringen. | Tagged , , | Leave a comment

Glad påsk!!

T & J & M.

Also posted in Brudskär-Morsiussaari | Tagged , , , | Leave a comment

Plommon.

Ni vet när man stöter på den halvbekante grannen i närbutiken och sådär lite i förbifarten kastar ur sig ett “du letar efter saft?”, eftersom han står vid safthyllan, och man vill ju framstå som en trevlig och lättsam typ, och han säger att han faktiskt letar efter plommon på burk och jag börjar hjälpa honom att leta, medan han fortsätter förklara att han äter dem varje dag och kan inte vara utan dem och diskussionen plötsligt svänger över den där gränsen när båda samtidigt inser vad det är vi egentligen pratar om.

Awkwaaaard.

T.

Also posted in Vardagliga saker | Tagged , | Leave a comment