Pickatanten

20111129-135822.jpg

Mio var på sexmånadersgranskning idag. Lillsnorren hade gått upp ett kilo på exakt en månad och vägde hela 8,7 kilogram. På längden hade han farit iväg hujsiga 2,5 cm och den Björndahlska bebisen är således 68,5 cm lång på sin halvårsdag.

I dessa tider när man kan läsa i tidningarna om hur nån docent i näringslära på Östra Finlands universitet, eller vad det nu var hon hette eller hade för titel, i princip tycker att det är fel att mata sådan mat åt barn som de håller sig mätta på alldeles för länge, (stod i ÖT, helt sant) – så fel att hon anser att myndigheterna borde ta barnen ifrån dem – så är det ju trevligt att mitt barn växer så det knakar fast han äter livsfarliga saker så som grädde, smör, creme fraiche och kokosfett. Äggula med smör, från och med igår dessutom. Saker han faktiskt håller sig mätt på ganska länge.

20111129-141010.jpg

Men fastän han äter sån stabbig mat, så orkar ändå inte den feta lillhjärnan processa dagens två sprutor som gavs i vardera tjocklåret, utan Mio är helt slut.

T.

This entry was posted in Bebisen, Hot stuff, Mat för kroppen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

6 Comments

 1. malena
  Posted December 2, 2011 at 08:16 | Permalink

  Jag är faktiskt lite intresserad av eran matsituation jag, är själv jätteosäker på vad jag kan/ får ge min bebis att äta (får bestämmer vel jag men jag tänkte på rekomendationerna) har ju sktivit här förr att vår bebis är lika gammal som er son (vår är fyra dar äldre) och jag har helammat till nu. Kommer fortsätta amma eftersom jag älskar det och tror det är bäst för bebisen men lite smakisar har hon fått i form av mosad majs, banan och risgröt (allt detta diggar hon) men nu skall jag börja med lite andra grönsaker, frukter, bär osv…

  Tycker det är jätteintressant att läsa om vad du kokar ihop åt Mio och du verkar jätteduktig på det här med bebismat, så lite frågor har jag och skulle bli glad om du tog dej tid och svarade 🙂

  Hur gör du men kokosfett tex? läste nånstans att du blandade det med mosad banan, hur gjorde du, fettet är ju kylskåpskallt och jättehårt?
  Sen använder du smör i mycket av hans mat, vilket smör använder du, osaltad? har letat men hittar inget?
  det förstår jag ju att smälter av sig själv i varm mat såsom blomkål, morot, broccoli…vad annat ger du åt Mio? nu har ju ni kommit mycket längre i smakupplevelserna eftersom han redan ätit en tid men allt du kan tipsa mej om som första mat skulle jag bli jättetacksam för. 🙂

 2. Tanja
  Posted December 2, 2011 at 10:43 | Permalink

  Hejsan! Här har jag skrivit lite mera om hur vi har gjort med Mios mat. Jag är absolut ingen expert, men jag tycker inte att rådgivningens rekommendationer alltid är de smartaste och ger därför sådan mat som vi tycker känns bäst åt vår bebis – förstås efter att ha kollat upp saken först, och det är ju där man själv får välja vilka källor man sätter sin tillit till.

  Kokosfett smälter vid 25 – 28 grader, så det är bara att röra ner i lite uppvärmd frukt =) Det är ju sen inte det där fettet i det silvriga paketet som finns i vanliga matbutiker, utan sådant från hälsokostaffär. Till frukost och ibland kvällsmål äter han turkisk- eller rysk yoghurt med hallon/blåbär/banan/annan fruktig grej. Med de mosade grönsakerna har vi också i en månad redan blandat både sejfisk, älgkött och kyckling och då kört hela sörjan i mixer. När det kommer till grönsaker har vi kört på blomkål, zucchini, morot och batat. Äggula har han också smakat på – förstås med en smörklick i. Vi har använt oss av kärnsmör (kirnuvoi) och faktiskt bara för att den har så mycket godare smak än “vanligt” smör =) Den är helt normalsaltad och jag har resonerat som så att den mängd salt som finns i den mängd smör han får i sig är så liten att man inte kan hänga upp sig på det. Alternativt blandar vi lite grädde eller créme fraiche i maten.

  Du som fortfarande ammar kunde ju dessutom försöka blanda lite bröstmjölk med i maten ifall bebisen verkar tveksam =)

 3. malena
  Posted December 2, 2011 at 11:17 | Permalink

  Okej tusen tack! blev ju genast klokare här. Jätterbra att du skrev att kokosfettet kommer från hälsokostaffären för då skall jag köpa en sån idag (trodde det var just det där silvriga från Prisma typ), undras om det finns i Jakobstads hälsokostaffär på gågatan?! nån annanstans vet jag inte vart jag kan köpa såna produkter så? du värmer alltså fettet i kastrull och blandar med mosade frukten bara?! kanske låter helt dumt dehär men vad menar du med uppvärmd frukt? hur värmer du den?

  Detta med bebismat är en hel djungel tycker jag och jag är extremt petig med vad jag ger åt med min bebis att äta (så lätt när man bara ammar) och tro det el. ej men denna lilla dotter är mitt fjärde barn…och ändå rådfrågar jag dej men den nästyngsta här hos oss är 5år och då hade ännu inte detta LCHF tagit form med allt vad det innebär, jag tänker inte köra nån sån kost här hos oss med tre småbarn och en bebis men tycker du gör sån intressant kost åt Mio sen jag började läsa din blogg att jag blivit så imppad av den 🙂
  Sen hör även till saken att jag helammat mina barn länge( 8mån) och nu till 6mån så när man vel börjar på sådär smått med fast föda blir det ju mest grönsaker o. frukter och rätt fort är dom då 1år och kan börja vänja sig vid princip allt. Så jag har aldrig blivit riktigt bra på dethär med bebismat. (Delammar gör jag gärna till 2år så just där är jag kunnig o. van)

  Är det nåt annat än kokosfettet du köper åt Mio från hälsokostaffären? smöret du skrev om finns antar jag i vanliga matbutiker?!

  Tack än en gång, skall bli intressant med nya smakupplevelser för dottern ihelgen.

 4. Tanja
  Posted December 2, 2011 at 11:38 | Permalink

  Glad att jag kan hjälpa och vad kul att du fått intressant läsning! Grejen är just den att jag tycker det är viktigt med ren och naturlig mat till lillsnorren, samt att han också får tillräckligt med fetter – framförallt mättade fetter. Du kan slänga in frukten i micron i några sekunder och sen bara blanda ned kokosfettet så smälter det i den ljumma frukten, eller bara värma upp fettet i vattenbad, det går också himla snabbt. Säkerligen finns kokosoljan också i Jakobstads hälsokostaffär. Det i butiken innehåller härdade fetter, så det ska man inte använda. Kokosoljan finns i glasburk och på sommaren är den flytande och på vintern hård. Den kan du sen med fördel använda till yttre bruk också =) Som tips för dej själv kan jag föreslå en matsked kokosolja i kaffet eller teet, såååå gott och sååå bra för kroppen! Smöret jag nämnde är kanske tom det enda smöret som finns i mataffären, med tanke på smörbristen. Paketen är lite mindre paket, och det vanliga är guldfärgat och har du turen att hitta ekologisk sådan så borde den vara grön. De är ju dock dyrare än vanlig smör. Men nam, så gott! Berätta gärna vad fröken tyckte om de nya blandningarna när hon får smaka på kokosolja och smör!

 5. malena
  Posted December 2, 2011 at 12:26 | Permalink

  Oj,vad intressant dehär skall bli 🙂 och för att du inte skall tro att jag tycker det är nått som helst fel att köra LCHF kost så var det inte därför jag skrev att jag inte kommer köra det helt och fullt ut här hemma med barnen utan helt enkelt för att jag är föör okunnig inom detta.
  Mina två äldsta barn går redan i förskolan och där har dom dålig mat har jag hört(tyvärr) så för mej känns det då extra viktigt att erbjuda bra mat här hemma. Smöret joo det håller på ta slut i affären har man ju hört men åtminstone igår fanns det vid Prisma, men visste inte vilket jag skulle ta, skall kolla om jag hittar ekologiskt idag annars får det bli det guldfärgade då 🙂 strunt samma vad det kostar. Skulle aldrig ge typ flora åt dom större barnen heller, äkta smör skall det vara tycker vi.
  Och kokosoljan skall jag testa i både kaffe o. te, kan ju vara riktigt bra för mej också som ammar så pass mycket också ännu.
  Va häftigt att värma frukten i micron, aldrig gjort! hon kommer säkert att gilla det. Vilka frukter förutom banan och avokado får Mio? Kiwi hade han fått smaka på visst? det vågar jag inte ge förren hon blivit långt över året för 2 av barnen o. jag är så allergisk mot den och även äpple så det är extra svårt när vi har allergier i familjen.

  Läste det du hade skrivit på andra bloggen, riktigt bra och INTRESSANT! Väntar på mera sån läsning och på RECEPT! vill så gärna ha såna både för bebisen o. resten av familjen.

 6. Tanja
  Posted December 3, 2011 at 13:54 | Permalink

  Den enligt mig viktigaste principen inom lchfkosten är ju kanske just att man försöker hålla sig till så rena råvaror som möjligt, och då gärna ekologiska sådana. Då vet man vad som finns i maten, helt enkelt. Det vanliga blåa VOI-paketet är det riktigt normala smöret, och det är väl den som är slut lite här och där. Hittills har Mio förutom banan, avokado (avokado är ju super; fet och mättande) och kiwi blandat både hallon och blåbär i sin ryska/turkiska yoghurt och igår fick han äta honungsmelon med sin pappa. Då fick han själv plocka små bitar i munnen och han var så koncentrerad som man bara kan vara!=) Jag har en gång tidigare försökt ge små bitar att plocka själv, men då fattade han ingenting ännu. Så det tycker jag nu att ska bli jättekul.

  Om du gillar nya recept så kan jag bara varmt rekommendera Mat till fyras lchf-kasse eller den vanliga kassen! Varannan måndag när den kommer så väntar man hela dagen på att få se vad som finns i veckans kasse, sååååå roligt =)

One Trackback

 1. By Mios sjumånaderskontroll on December 29, 2011 at 03:52

  […] vet jag ju också, via omvägar, att det finns flera som förfärar sig över hans matvanor efter sexmånaderskontrollen. Så jag tänkte både upplysa, informera och förfära lite […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>